2011. február 28., hétfő

Prebonsai: cotoneaster

POST No. 100 !!!!!!!!


Front

Back

This cotoneaster is from my garden, and this year I want to start the first styling, but I don't know the direction.

1. I could wire down the branches on the top, and so create a foliage
2. I could split the trunk and form  the living vine with help of wire(but I think, the cotoneaster does not allow such kind of bending, it's too hard)
3. May be I could create new branches on the tree : a young, pliable shoot could be threaded through the trunk of the tree.
4. Cut back simply, and wait for backbudding
(this is my favorit way now)

Do you have any other idea?

Dieses Cotoneaster habe ich aus meinem Garten, und in diesem Jahr möchte ich die erste Gestaltung anfangen, aber ich weiss nicht, welche Richtung es gehen sollte

1. Eventuell könnte ich die oberen Äste runterbiegen, und so eine Krone zu gestaltten
2. Oder: die lebende Saftbahn mit einbischen Holz abtrennen, und mit Draht abbiegen(aber wahrscheinlich ist der Holz von Cotoneaster sehr hart dazu, und kann man nicht so gut biegen)
3. Eventuell neue Äste um unteren Bereich propfen oder ablaktieren
4. Eichfach den oberen  Teil abschneiden, und einen neuen Stamm und Spitze erzielen?
(Die ist meine aktuelle Lösungsidee)

Hat jemand eventuell andere Ideen?

Ezt a madárbirset a kertből ástam ki, és ezévben elkezdem az első alakítását, de nem tudom, milyen irányba kellene vele előre lépni.

1. Gondolkoztam azon, hogy esetleg kicsit "fenyősen" balra ívelten lehajlítanám  a fenti ágat, és egy csüngő ágrendszert alakítanék ki.

2. Esetleg leválaszthatnám az elszáradt törzsről az élő részt, és drótozással lejjebb hozhatnám az ágat, de szerintem nagyon merev a madárbirs erre a műveletre.

3. Esetleg a törzsre "ablaktálhatnék" a meglevő ágakból, hogy lentebbi koronát lehessen felépíteni.

4. Lecsapni a fenti részt, hátha lent kihajt majd a törzsről?
 (én ezt preferálom)


 Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne elkövetni vele?
 Több szem többet lát ...

És íme a megoldási javaslatok:

Bollesz megoldása:

Tóth-Szabó Balázs megoldása:


12 megjegyzés:

 1. Nem egy könnyű alapanyag. Nem kínálja tálcán a megoldást. A 4. változat tűnik a legegyszerűbbnek és talán a leg célravezetőbbnek, mert ebből nem igazán látom én sem, hogy mit lehetne kihozni, egy ilyen szép egyenes félig elhalt törzzsel. De egy erős visszametszés, bár sokat visszavet a növény életéből, megoldást jelenthet. Hol akarod visszacsapni? Én úgy a jobb oldali jin fölött kb. 2-2.5 törzsvastagságnyival tenném. A két jint erősen vissza faragnám, mert így borzalmas hosszúak. Gyökerek milyenek? Ott sem történik semmi érdekfeszítő?
  Balázs

  VálaszTörlés
 2. Vagy. Ha jól látom, a hátsó nézetből látszik, hogy van egy hajtás felfelé, kb cerka vastag. Lehet, hogy arra játszanék. Az még drótozható és legalább egy létező hajtás, nem kell nulláról növeszteni. De ebben az esetben a felsőbb részeket mind jinezném.

  VálaszTörlés
 3. Nekem van ötletem.. van emailcímed?

  VálaszTörlés
 4. Attila! Küldj egy e-mailt, én is küldenék két képet.
  Balázs

  VálaszTörlés
 5. Balázs,
  nagyon jól gondolod, mindenképp a törzs fölött kb törzsvastagság 2-3 szors magasságánál lenne érdemes, ha az első oldal nyerne.
  A hátsó oldal nagyon jó megfigyelés, erre nem is gondoltam még, de határozottan tetszik, a rajzokat felrakom a bejegyzésbe

  Bollesz: köszi neked is a javaslatot, szintén felraktam a bejegyzésbe. Ezen a megoldáson én is gondolkoztam (1 es pont),jó meglátás, de ekkor nagyon hosszú és egyenes a törzs, és fenyős jellege lenne, mivel lehetne ellensúlyozni szerinted?

  VálaszTörlés
 6. Nekem a Bollesz-féle megoldás is tetszik, de biztos, hogy nevelnék lombot a törzs mindkét oldalára.

  VálaszTörlés
 7. én a fenyös dologgal nem foglalkoznék.
  A Balázs megoldása is szimpi, bár nekem azzal az a gondom, hogy a korona méretéhez és a fa magasságához viszonyítva, jelen állásban a nebari nem érvényesül. De lehet gondolni a 10 évre elöre is. :)
  Sok lehetöség van még ebben a fában.
  Repesztéssel még nagyobb ívet vihetnél a törzsbe.
  Meg lehet dönteni félkaszkádra is.
  Az elsö képen nem látom, hogy a baloldali törzsröl hajt -e ki valami..

  VálaszTörlés
 8. A repesztés itt nem fog működni. A Cotoneaster hajlamos a megsértődésre, ha erősebben hajlítod, ugyanakkor eléggé elpusztíthatatlan növény, viszont nagy sebeket nem nő be egyhamar. Nehezen kalluszosodik, vagy csak nekem nem volt vele mázlim. Nem tudom.
  Viszont bárhogy is megy tovább a növény, a 10 évre szüksége lesz. És az nem olyan nagy idő, ha jó társaságban van az ember, hamar elrepül. ;-)

  VálaszTörlés
 9. Ez igaz Balázs... :)
  Attila türelmes ember... Nem lesz gond...
  Csak ezek a telek telnek olyan lassan...

  VálaszTörlés
 10. Bollesz, a félkaszkád azért nem megy, mert bár a képen sajnos nem látszik, egy klasz gyökérpáncéllal rendelkezik, és emiatt nem tudom dönteni. A baloldali törzs halott teljesen.
  Türelmes ember vagyok, de azért bízom benne, hogy nem kell 10 év hozzá.
  A tél ..., hja, nagyon lassan vánszrog elő a tavasz, az a baj, hogy majd hirtelen bedurran, és akkor meg jön a kapkodás, hogy mindegyikre legyen idő, már én is nehezen viselem, de március közepén elkezdem a munkákat, csak nem jönnek utána -10 es fagyok már.

  Balázs: A repesztéstől én is félek, kaluszosodással szerintem is baj van a madárbirsnél, de majd faragok elhalt részeket.
  Most rendeltem Németországból sok cuccot, drótokat, jin folyadékot, tálakat, remélem hamar megküldik

  VálaszTörlés
 11. Nincs tapasztalatom a madárbirsekkel még..
  Megkérdezhetem honnan rendelted? Jó áron?
  Postaköltség mennyi?

  VálaszTörlés
 12. Szia Bollesz,

  Bonsai Zentrum Münstertől rendeltem, ha érdekel esetleg drót, jin folyadék keress meg
  üdv
  Attila

  VálaszTörlés