2009. december 8., kedd

Prebonsai nyeremény tombolán

Egy egész érdekes törzsű yamadori galagonyát és egy fagyalt is nyertem az Egyetemi Bonsai Klub ez évi utolsó rendezvényén rendezett tombolahúzáson:A galagonya első ránézésre kaszkád kialakításra jó adottságokkal rendelkezik, de sok vastag ága van, amelyekből valószínűleg csak egyet tartok meg.

Jól látszanak a korábbi első alakító metszés eredményei: a vastagabb visszametszett ágak tövénél erőteljesen kihajtott több alvó rügy, ami nagyon jellemző a galagonyára:
Aki nem akarja, hogy az alvó rügyek így kihajtsanak, érdemes konkáv ollóval az ágat eltávolítani.
Sajnos a galagonyánál kevésbé gyors és szép a sebek gyógyulása, mint pl. a juharoknál.


Itt pedig a fagyal, aminek a nebarija látszatra nem rossz, de közelről mégsem tökéletes.

Vagy kiültetem egy-két évre, hogy ezeket a sebeket be tudja fedni a kéreg a növekedés során, vagy megpróbálom ezeket, letisztázni és kijavítani.
Az ágakon is el kell gondolkoznom, mert elég hosszú és unalmas részek vannak benne, és csak a végeiken vannak vékonyabb hajtások.

Most már nem nyúlok hozzá, csak tavasszal, de akkor megpróbálom az alvó rügyeket megkeresni, hogy lehetséges-e visszavágni ezeket a vastag és hosszú ágakat ezekre, vayg teljesen úrjaépítem a fát, és az összes jelenlegi vastga ágat eltávolítom:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése