2010. május 8., szombat

Jin alakítás - Tiszafa - Taxus Baccata prebonsai

Taxus jin


Most végre elszántam magam, hogy nekiállok a tiszafámon az életem első jin alakításának.

Bár korábban elhatároztam, hogy semmiképp sem a jó fámon fogom először gyakorolni, hanem valami darab fán megpróbálok majd farigcsálni, teljesen elfelejtettem, és szépen nekiláttam a munkának.





2006: Emlékeztetőül ilyen csúnyaságból indult a dolog: minden baja volt, dupla kb. azonos vastagságú törzs, alig hajtott, majdnem kipusztult, szóval nem gondoltam, hogy lesz belőle valami is.





 2009 ben megszabadultam a jobb oldali ágtól:



Van egy Dremel-em, amihez anno tartoztak különböző marófejek, és vettem is egy párat már, ezekkel kezdtem el a munkát.
Nagyon sok elképzelésem nem volt róla, hogy hogyan fogom alakítani. Újságokban gyakran láttam, hogy előtte filctollal bejelölik, hogy melyik részt szeretnék eltávolítani, és én is próbáltam valamit  rajzolgatni, de nem nagyon volt ötletem. Egy biztos volt, valami nagyon jót kellene csinálni, ami nem néz ki nagyon műnek, mert különben az egész fa eddig elért eredményei semmit sem fognak érni.

Valamikor tavaly nyáron, elkezdten a jin-né alakítást, de még nem gépi szerszámmal, hanem csak fogóval, hogy legyen egy jó alap, amit majd tovább alakíthatok.
Most 2010 ben megérett bennem a gondolat, hogy nekiállok finomítani rajta. Berajzoltam egy-két vonalat, amiben biztos voltam:



Aztán nekiláttam a marófejekkel dolgozni, és kezdett valami kép kialakulni bennem, hogy mit is szeretnék elérni.
Nekem nagyon tetszik a kivájt, üreges törzs, ezért én is ezt céloztam meg az alakítás során.
Alulról felfelé dolgoztam, először bemélyedést készítettem, mait aztán egyre jobban kivájtam. míg végül szinte a teljes belsejét ki tudtam szedni.

Így néz ki munka közben jobb oldalról a jin:








Ezzel már elégedett voltam, élőben egész jól néz ki a jin. Ahhoz képest, hogy a legelső, nekem nagyon teszik, nem reménykedtem ilyen jó eredményben.
Még Szlovákiából hoztam jin kezelő folyadékot kb. 2 éve, azzal kentem le a fát.Frissen ennek sárgás a színe, és amint megszárad, kifehéredik, itt még nedves volt a fa:




Jó lett volna egy gázégő, amivel a belsejét ki tudtam volna égetni, de nincs sajnos.

Ilyen lett az eredmény:



4 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes munka! Szépen megcsináltad!

    VálaszTörlés
  2. Köszi, sokat dolgoztam vele, pedig kb, egy hüvelykujj nagyságú jin-ről van szó, fentebb is van még egy rész, amit meg kell csinálnom, és a lentinél pedig még lejjeb vinni a z elhalt részt teljesen a talajig.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nekem is tetszik az eddig elért eredmény, de ahogy te is írod a törzshöz közeli részen még alakítani kellene. Az én szememet kimondottan zavarja az ág alsó részén lévő szabályos "V" alak. Ezen még alakítani kellene.

    További jó alakítást,
    Vallard

    VálaszTörlés
  4. Bizony, abszolút mű a V alak, csak még nincs ötletem, hogy hogyan alakítsam lent tovább. Egyik ötlet lett volna, hogy teljesen talajig leszedem a kérget, és ha lett volna gyökér arról is leszedtem volna, de nincs gyökér, így ez nem mutatna jól. Majd beugrik egyszer csak, hogy mi lesz vele. A jin-nel is sokat vártam, míg jött az ihlet, hogy hogyan.
    Üdv

    VálaszTörlés