2011. június 23., csütörtök

Bonsai alapanyag, avagy portya a New Garden-ben


Karácsonyra kaptam ismételten egy New Garden utalványt 10 000 HUF értékben, ebből kellett gazdálkodnom.
Már alig vártam, hogy protyára induljak, de ezzel célszerű mindig kivárni, mert tavasszal még kevés az áru, és kevés az én célpontom is ...
Én a "Mentstetek meg ..." feliratú tábla mögötti dolgokra szoktam lőni, mert ezen növények gyakran 90 % -al is le vannak árazva, ami igen kedvező árfekvést jelent egyébként drága növények esetén.

Lássuk, mi minden jött ki az utalványból:

2 db cukorsüveg fenyő

az egyik igen érdekes nebarival rendelkezik
a másik a hagyományos egyenesen felfelé törő(kevésbé érdekes)

2 db törpe gömbfenyő (picea abies little gem)

nagyon apró tűlevelekkel, részben felkopaszodva, a belső rész szinte tömör a földtől és tűlevelektől
de látok bennük rációt, hogy lesz belőlük valami

1 db bougenvilla bokor
gyönyörű sűrű ágas bogas valami, ez egyszerűen nagyon megtetszett, mert egy Bonsai Art ujságban láttam hasonlót díszbirsből, és nagyon jól nézett ki, mert nem fának volt kialakítva, hanem bokor formája volt.

1 db criptomeria japonica
A törzse fogott meg, szép öregnek kinéző törzse van, egyértelműen bunjin stílust kínál fel, csak ki kell választani a megfelelő pár ágat, és alul egy korábbi vastg oldalág csonkját jin-né alakítani.
Ebből akár azonnal is keletkezhet egy formás fa, meglátjuk

1 db picea glauca laurin

Ha jól tapogattam ki a gyökérnyakat és szerencsém van, akkor éppen egy kabudachi-ba botlottam, ami nagyon jó lenne, mert még nincs ilyen stílusú fám.
Már most látok benne sok potenciált, kicsit drótozni kell a törzseket, hogy kifelé dőljenek, egy kis metszés, hogy a törzsek alsó részén ne legyen ág, és remélhetőleg lesz belőle egy remek kiserdő, amire már nagyon vágyok, de még soha nem készítettem.

Amint nekilátok az alakításoknak felteszem az első alakítás eredményeit, hogy mi lett belőlük.

(UI: hagytam még pár törpe gömbfenyőt és cukorsüveg fenyőt, akit érdekel látogassunk ki a kamaraerdei New Gardenbe érte, mert 500 pénz nem sok egy gömbfenyőért)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése