2011. november 3., csütörtök

Alnus glutinosa yamadori pre-bonsai








Egy nagyon érdekes odvas égert sikerült felfedeznem,megfogott a középen tátongó hatalmas odú.
A fa egyébként körülbelül 4 méter magasra nőtt, hosszú, vékonyka törzsén alul reményre okot adó oldalágakkal.
Pontosan nehéz megállapítani, hogy miért alakult ki ez a gyönyörű odú.

Én két külön történetet  tartok valószerűnek:
az egyik szerint valamilyen természeti hatás miatt a törzs megsérült(vaddisznók, őzek), és olyan súlyos sebek keletkeztek a törzsön, amelyen keresztül rovarok, és gombák telepedtek meg a törzsön, törzsben, amit tönkretette a törzset, és egy alsó oldalrügyből vesszővé majd új törzzsé vált a hajtás.

A másik lehetőség, ami eszembe jutott, hogy erdőritkítás miatt a törzset egyszerűen levágták a föld felett, de a tuskót nem szedték ki, így esélye maradt a fának, hogy újra kihajtson, és új törzset neveljen.



Egy biztos, a régi törzs elkorhadt, és belülről szétrágtak a bogarak, hernyók, lárvák, ami csak hozzáfért.

A kiásás könnyen ment, nem voltak erős főgyökerek, csak 2-3 darab  ujjnyi vastagságú gyökér, a többi, mint a képen is látható, viszonylag fiatal gyökér, ami jóval később keletkezett.

A főgyökér alsó részét lefűrészeltem, mert ez megnehezítette volna a beültetést, másrészt, már alig volt élő gyökér rajta.

A legfőbb gond az volt, hogy hogyan lehetne konzerválni az elkorhadt részeket, hogy ne romoljon tovább az állapota.
Először is lekapartam a már málló laza belső részeket, amíg kemény és egészségesnek tűnő részhez nem értem, majd a Walter Pall által is használt fa kikeményítő folyadékkal(Wood hardener, Holzhärter) átitattam a teljes belső részt, hogy a még esetlegesen élő szervezeteket elpusztítsa, és konzerválja a fát.








Ezután a vágott felületet sebtapasszal zártam le, hogy itt sem legyen semmi gond.











A hosszabb gyökereket enyhén visszametszettem.
















A törzs felső részét szándékosan hagytam hosszúra, mert télen a fagyok miatt biztosan elhal és/vagy visszafagy a vágásnál a kéreg, majd tavasszal a kihajtás után látni fogom, hogy hol lehet elvágni.


Most egy nagyon laza, jó vízátvezető talajkeverékbe ültettem be, hogy ne legyen pangó víz, és a víz gyorsan ki tudjon folyni alul, és reménykedve várom a tavaszt, hogy hogyan hajt ki a fa.

2 megjegyzés:

  1. Hát Attila ... (tudom, hát-tal nem kezdünk mondatot)
    Felettéb érdekes darab, de őszintén szólva nem tudom mit lehetne kihozni egy ilyen lukas törzsből. Az érdekes az, hogy a természetben ez simán előfordul, hiszen Te is belebotlottál egybe, de ilyen bonsai stílus nincs. Ami nekem eszembe jutott, hogy a felső részt elfelejtve, a kólukat teljesen kettéválasztod és két önálló törzset kialakítani. Nem kell magasat, eléga shohin méret, úgy sokkal drámaibb. Mi a véleményed? Neked volt már elképzelésed? Vagy egyelőre maradjon meg? Hú, kicsit sok kérdést sikerült bedobnom a végére.
    Balázs

    ps.: minden kukacoskodásom ellenére jó darab!

    VálaszTörlés
  2. Majd ha kihajt, meglátjuk merre lehet építkezni, ha nem is bonsai, mindenképp nagyon érdekes kis fa lesz belőle, egyszerűen nem lehetett ott hagyni ilyen érdekes törzset, bocs a veri lét fídbekért:-)
    Attila

    VálaszTörlés