2011. december 21., szerda

Suiseki kilóra?

IIGEEEEEEN  ...


Véletlenül botlottam bele egy akvarisztika boltba az interneten, ahol úgynevezett "Montain Rock" típusú köveket is tartanak akváriumok, terráriumok építéséhez, díszítéséhez. Ezek a kövek Japánból származnak, ha jól értettem, és vulkanikus eredetűek, és a nevükhöz híven távoli hegyvidékhez hasonló vizuális hatást keltenek.
Amikor megláttam ezeket a köveket élőben is, kedvet kaptam én is, hogy suiseki-t birtokoljak.

A válogatás egy jó félórát vett igénybe, mert próbáltam olyan köveket találni, amelyek felületén nem található a szállításból és raktározásból adódó friss karcolás vagy letöredezett részek, amelyek nagyban tudják sajnos rontani a kövek megjelenését, de az eredmény kárpótolt. Sikerült egy pár (számomra) nagyon szép formájú és struktúrájú követ összeválogatnom, és ahogy ezt hirdetve is volt, lemérték és kilóra megvásárolhattam.

Aki nem érzi át a varázsát a suiseki-nek, talán meg is rökönyödik, hogy hogy lehet pénzt kiadni egy darab kőért, teljesen felesleges pénzkidobásnak tűnhet, de ha egyszer az ember kezdi értékelni ezeket, szinte megszállottjává is válhat.

Én még nem vagyok megszállott, de kedvet kaptam e pár kő láttán , hogy legyen nekem is ilyen kövem.
Már csak egy pár óra(igazat megvallva sok-sok óra) daiza faragás van hátra, hogy megfelelő alapot kapjon a kő.
Szándékosan daiza-ban gondolkozok az első két kőnél, és nem suiban-ban, bár az egyszerűbb, mégis ezek a kövek szerintem inkább daiza-ba valók(a harmadik és negyedik viszont suiban-os lesz)
Már csak találni kellene megfelelő faanyagot hozzá, amiből ki lehet faragni. Én a fenyőt elkalmatlannak találom erre, valami kemény fa kellene, ennek a nyomozása zajlik.

Mellékeltem egy pár képet a kövekről, amit vásároltam:








13 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kövek, gratulálok!
    Melyik boltban vetted?

    Bárcsak én is hozzájutnék...

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés
  2. Szervusz

    Szép szerzemények. A daiza –t semmiképp ne fenyőből készítsd, az lerontaná az egészet. Én gyümölcsfákat ajánlanák hozzá, körte, cseresznye, szilva, dió. Ezek közül a körte a legjobban faragható, színezhető, és fényezhető, a többi fát is jól lehet faragni, de azokat már meghagynám saját színüket.

    Üdv.: Csuha Balázs

    VálaszTörlés
  3. Szia Attila!
    Csinosak! Dióban tudok segíteni, talán még van pár cseresznye deszka is. Nos?
    Balázs

    VálaszTörlés
  4. Szia Csaba,
    a Green Aqua boltban Törökbálinton lehet ilyen köveket beszerezni

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  5. Szia Balázs,
    igen, én is hasonló fákban gondolkozom, most találtam egy darab kerítéslécet, ami a legkisebbhez jó lesz, már el is kezdtem, majd rakok fel képeket a készítés folyamatáról

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  6. Szia TSZB,
    a cseresznye érdekelne, mekkora méreted van belőle?

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  7. Szia

    Szívesen segítek a faanyag terén, ha megvan, hogy mekkora kell, körülnézek a műhelyben. Az előzőleg felsorolt gyümölcsfákon kívül más is van, tölgy, szil, hárs, stb., talán még kis mahagóni is akad, válogathatsz is, ha jársz Kaposváron.

    Üdv
    Csuha Balázs

    VálaszTörlés
  8. Attila! Nem a méret a lényeg! ;-)
    Deszkák, kb. 10-12-15 cm szélesek, változó hosszban, colos vastagság, fűrészelt felület. Telekről hozok párat, aztán megnézed. B.A. kollégával beszéltük, hogy a januári holt szezonban összejöhetnénk egy közös faragás, kézelvágás, sebkötözésre. Én tudok vinni pár deszkát, a többit meg majd megdumáljuk.
    Boldog Karácsonyt!
    Balázs

    VálaszTörlés
  9. Szia Csuha Balázs,

    a Kaposvárt elszalasztottam sajnos, pedig arra felé jártam, de köszönöm a felajánlást, ha arra járok ismét, meg próbálok benézni.

    TSZB: Rendben, jan 2 re EBC-be van kedved behozni?
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  10. Szia Attila
    Nagyon szép kövek.Mekkorák?
    Tudnál egy képsorozatot feltenni róluk úgy,hogy van valami viszonyítási alap hozzájuk?
    Például gyufásdobozt.
    Köszönettel:Gábor

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Neked nagyobb szerencséd van mint nekem a válogatásban. Szinte hetente áttúrom a választékot, mert a nagyobbik fiam az egyik tulajdonosa ennek a törökbálinti boltnak.Ő "csak " halas. Eddig összesen egy követ sikerült elhoznom onnan, mert nagyon sok a sérült. Viszont, ha az ember erre arra forgatja azért lehet mit hazavinni és persze ezek eredeti japán pl: serju kövek. Az akvarisztikában is van "ivagumi"
    a "kövek harmonikus összerendezés" erre ezek a kövek kiválóan alkalmasak.
    N. András

    VálaszTörlés
  12. Szia Gábor,
    hétvégén teszek mellé valamit, amiből látszani fognak a méretek

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  13. Szia András,
    igen, beszéltem az eladóval és említette, hogy a fiad is benne van. Igen, tényleg sok a sérült, és nehéz 3d ben tökéletes megjelenésű követ találni, de én megelégedtem kisebb hibával rendelkező kövekkel is. Nem tökéletesek, de nagyon megtetszettek.
    Milyen gyakran kapnak árut?
    Az első legkisebb kőről írok több részletben, hogy hogyan készítek hozzá daiza-t
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés