2012. január 4., szerda

Daiza készítés I. rész

This will be my first daiza to the previously mentioned suiseki stone I bought for 2 weeks ago.
I selected the smallest stone, because it will be enough for the excercise, and may be I can finish it faster than the other one to the bigger stones.

Das wird mein erstes daiza zu meinem vor 2 Wochen gekauften Stein.
Ich habe den kleinsten ausgewählt, es reicht ja für die Übung, und wird wahrscheinlich schneller fertig, als die zu den grösseren Steine.

Ez lesz az első daiza-m a nemrég vásárolt suiseki kövemhez.
A legkisebbet választottam, mert gyakorlásnak épp elég lesz ez is, és időben talán hamarabb elkészülhet, mint a nagyobbakhoz való.







First of all I needed to find an appropriate piece of hard wood, which I can use for the daiza.
I found a litte hard wood, which is hard enough for the daiza.
I traced a line of the edge of the stone around, but left some space for rounding up the edges.

Erst sollte ich ein Brett finden, aus dem ich mein daiza erstellen kann.
Ich habe ein hartes Brettchen gefunden, was für daiza geeignet ist.
Ich habe die Aussenlinie des Steins auf dem Brett mit einem Bleistift aufskizziert, aber ich habe 2 mm drangelassen, damit ich später es abrunden kann.


Először is kellett egy megfelelő deszkát vagy fát találnom, amiből ki tudom faragni majd a daiza-t.
Nekem nincs otthon igazán kemény fám, de sikerült találnom egy kerítés léc darabot, ami keményfából van, ezt használtam fel.

Felrajzoltam a körvonalat, ahol majd körbevágom, de kicsit nagyobbra hagytam, hogy legyen egy kis pereme, amit majd lekerekítek.



To Be Continued
Fortsetzung folgt...
Folytatás következik...

9 megjegyzés:

  1. Szia

    Nekem is van még pár ,aminek kellene készítenem.De sajnos nem tudok,alapanyagot szereni.

    Üdv István

    VálaszTörlés
  2. Szia Isti,

    ha kis kövekről van szó, barkács áruházakban lehet kapni bükk kerítés léceket és küszöbléceket(ezek szélesebbek, mint a kerítés lécek), azok is megfelelő vastagságúak és szélességűek, vagy akác kerítésléc(hosszában törzsvastagságban felszeletelt) 1 colos gyalult vagy gyalulatlan kivitelben minden fatelepen található. A másik megoldás esetleg vágódeszkákra vadászás, bár mostanában ezek már szinte és kizárólag hossz toldott vagy ragasztott kivitelben kerülnek forgalomba, ami azért kevésbé szép.
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  3. Szia Attila

    A vágódeszkás megoldáson én is gondolkodtam már.Akác az lenne.De szép cseresznye vagy más keményfát sajna nem tudok.Áruházakban szét nézek,de felénk elég szűkös a kínálat
    Jó munkát hozzá

    VálaszTörlés
  4. A körberajzolásig már én is eljutottam...

    VálaszTörlés
  5. Attila, Isti!
    Akáccal óvatosan, nagyon kemény anyag. Minden szempontból. Marni lehet, de megzabálja a szerszámot. Mi tüzifaként használjuk a telken, a keményfémlapkás korongfűrészt elég hamar kiveszi, láncfűrészről nem is beszélve. Ha vésővel, faragókéssel próbálkoztok laposabb élszöggel kell élezni a szerszámot és kéz mellett kell tartani a fenőt. Csiszolni szépen lehet, mert kemény, de be kell tartani és több fokozatban a lépcsőket, vagyis a durva papír felől a finom papírig több minőséget kell használni. Erőltetni nem érdemes, hogy egy finomabb papírral addig csiszolod, míg szép lesz, mert beég az anyag és azt nagyon nehéz kiszedni. Ha csiszoljátok 100-180-240-400-800-1000-2000-3000 papírokkal érdemes próbálkozni és ennyivel, nem kevesebbel.
    Ezen kívül a fa szálirányban még csak kezelhető, de a visszájáról szálkásan hasad, bütüről meg olyan nagyon tömör és kemény, hogy szinte reménytelen megmunkálni. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy kizárólag száraz anyagból szabad dolgozni, több éves szabad levegős és még több éves beltéri szárítás után. Mesterséges szárítás szóba sem jöhet, mert az akác az egyik legjobban vetemedő anyag. Kerítéslécként elcsavarodva le tudja tépni a 6-os kapupánt csavar fejét.

    VálaszTörlés
  6. Szia Balázs,
    jó, hogy ezt leírtad, és mindig élvezet a hozzászólásaidat olvasni, mert mindig nagyon precíz, tematizált és jól strukturált hozzászólás, és olyan információk, amit szinte lehetetlen könyvekből összeszedni.Köszi még egyszer.
    A csiszoló papír: én már a 800-assal csiszoltam, ne már "csúszkál rajta a légy", nem tudom, hogy 3000-ig el akarok -e menni, hol lehet egyáltalán 3000-eset kapni?
    A fémgyaportos 00, 000 és 0000 melyik csiszoló papír szemcseméretnek felel meg?

    VálaszTörlés
  7. Ha már nyikorog a fa, akkor jó. Nem tudok rá jobb szót, tényleg nyikorog, amikor simogatod. Nem kötelező felmenni 3000-ig, a lakk végül is elfedi. Ha nem lakkozol, akkor érdemes lehet. De próbálgatni kell egy darab fán a felületeket, finisheléseket, lakkokat, hogy mi válik be. Lehet, hogy elég egy lenolalajos beeresztés, vagy egy viaszolás. Szerintem nem feltétlenül kell lakkozni. Nem biztos hogy egy durva felületű kőhöz kell a tükörfény.
    A fémgyapotokat nem ismerem annyira, de négy nullás a legfinomabb. Szerintem a próba a legbiztosabb. És írd rá a hátára, hogy mivel kezelted, hogy később is emlékezz rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. értem.Valami jó színt kellene még találni, majd lehet, hogy Bálintra bízom ezt a részt, ha ő is akarja :-)

      Törlés