2012. január 9., hétfő

Új bonsai szerszám karácsonyra ...


Van, aki a Jézuskától játékot vagy könyvet kér, jómagam arra gondoltam, mi lenne ha bonsai szerszámot kérnék. Kértem is, be is jött:

egy 210m-es japán bütyökvágót és egy 170 mm-es japán gyökérvágót hozott nekem.




A gyökérvágó sajátossága, hogy egy neves  bonsai szerszámot gyártó japán  cég, a Samurai gyártotta, ami sajnos csődbe ment, így az utolsó darabokat lehet csak fellelni belőlük sajnos, pedig jó minőségű szerszámok kerültek ki tőlük.


Alig várom a tavaszt és az első átültetéseket, metszéseket, hogy ki tudjam próbálni a szerszámokat.
Most több szabadföldi prebonsai-omat fogom kiemelni és  tálba ültetni, ezért jó szolgálatot fog tenni mindkét szerszám.



Igazából még egy nagy 270 mm -es bütyökvágó nagyon hiányzik a készletből, de még nem szántam rá magam a vásárlásra. Talán tavasz előtt, ha lejjebb menne ez euró, beszerzem egy pár más dologgal együtt ...

8 megjegyzés:

  1. Ez igen! Gratulálok hozzá! Jó fej a Jézuska! Szerintem a 210-es gömbölyű konkáv lesz a kedvenced. Amióta nekem van, szinte csak azt használom az alakító metszésekhez. Nagyon jól harapja az anyagot, nagyobb ágak levágása után nagyon szépen lehet a csonkot eltüntetni.

    Szerény véleményem szerint nagyon fontos, hogy jó szerszámmal dolgozzunk és ez nem kezdő, haladó, profi szint kérdése. Kezdőknek kiemelt fontosságú a jó szerszám! Sokkal gyorsabban haladhatnak "tanulmányaikban", ha nem kell bénázni a szerszám hiánya miatt. Nem fontos rögtön megvenni az összes szerszámot, elég 2-3-4 alap szerszám (hosszú olló, hegyes konkáv 170-180-as, 210-es gömb konkáv és vagy egy drótvágó, vagy egy nagy fülű olló a gyökérmetszéshez),és a pár olyan szerszám, ami mondjuk amúgy is megvan otthon. Drótot lehet vágni egy rendes csípőfogóval is, gyökereket lehet elviszi egy tisztességes metszőolló is. Ami viszont fontos, hogy mindet jó állapotban kell tartani! Élezni, tisztítani.

    Mondjuk Attila ez a megjegyzésem pont rád nem ül, mert nem ma kezdted, de gondoltam hátha olvassa valaki, aki most barátkozik a dologgal.

    Üdv! Szép napot!
    Balázs

    VálaszTörlés
  2. Azért tegyük hozzá, hogy nem olcsó a japán szerszám.
    Más.
    Egy ideig tévesen azt gondoltam, hogy a akkor jó a szerszám, ha a vágó felület összezárva pontosan illeszkedik, pedig ugye a valóságban ez nem így van, sőt, a két pofa összezárt állapotban egymást fedi kb 0,5 mm-es szélességben. A másik érdekesség az egyik szár oldalán található határoló gomb, vagy ütköző(fogalmam nincs ám ,hogy hogy is hívják magyarul),aminek már nincs szerepe a szerszám védelmében, hanem , csak mint dísz, vagy megszokott dolog van még rajta, de tényleg nem sok értelme van már, ettől függetlenül minden szerszámon ott figyel.

    Alig várom, hogy használhassam, ég és föld egy kínai és egy japán szerszám vágó képessége

    VálaszTörlés
  3. Teljesen igaz! Nem olcsó. De mutass egy hobbyt, ami egy bizonyos szint után is olcsó marad. Még a bélyeg gyűjtés is drága, ha ki akarsz lépni a Magyar Posta köréből és vágysz a Kék Mauricius-ra.
    Ezzel együtt azt gondolom, hogy érdemes megvenni a japán szerszámot. Apránként. Fél évente egyet, ha szükség van rá. Egyébként nem drágább, mint a cipő, amit hordunk.
    Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon találó hasonlat a cipővel, de kicsit demagóg is, mindkettő túl van árazva szerintem, de egy biztos, ég és föld a kínai és japán szerszám ...
      Hát a hobbis mondatban is egyetértek, ahogy egyre jobban belemélyül az ember, annál speciálisabb dolgokat kell beszereznie. A futás is jó példa rá. lehet bármilyen cipőben és ruhában futni, de mennyivel másabb arra gyártott cipőben, stb ...
      A Suisekinél gondolkoztam el igazán, hogy épp eszű ember ad-e ki pénzt egy kő darabért, biztos sok ember ilyenkor furcsán néz ...
      MapleTree

      Törlés
  4. Szia Attila
    Nekem is japán a bütyökvágóm és a félkonkávom is .Kinaiban vettem hosszú ollót.De idén lecseréltem Japánra.Sokkal jobb.

    Sok sikert és használatot hozzájuk
    István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, szerintem is sokkal jobb a japán, sokkal szebb vágásfelületet hagy

      üdv
      Attila

      Törlés
  5. Nekem egy bütyökvágóm ( japán ) már pihen a polcon.Szépen lassan szeretnék egy készletet tartalékba is "felhalmozni" ha a keret engedi majd.De szerintem ez tényleg lassú folyamat lesz.
    Üdv István

    VálaszTörlés
  6. A legfontosabbak ezek a konkáv fogók, a többi szerszámnak lehet alternatívát találni, és is lassan begyűjtök pár japán szerszámot még, mert jó szerszám az alap a jó munkához.

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés