2012. szeptember 18., kedd

Megkövesedett fa


Volt szerencsém a Yellowstone Nemzeti Parkba eljutni, ahol sikerült egy megkövesedett fát vásárolnom. Nagyon megtetszett a színe miatt, és remekül kivehetők az évgyűrűk és a kéreg részek szerkezete. Kezdem megérteni azokat, akik ilyen megkövesedett fákat gyűjtenek, mint például Wolfgang Putz. Megvan ennek is a varázsa, gyönyörű színekben tud pompázni, annak megfelelően, hogy milyen anyagokkal telítődik a fa a folyamat során.  Egy kicsit utána olvastam a keletkezésének a Wikipédián, hogy hogyan is keletkeznek:
A  megkövesedett fa egy speciális fajtája a földi növényzet maradványainak. Ez az eredménye egy fa vagy fa-szerű növény a kővé válás a folyamatának (angolul  „permineralization”) miután teljesen átalakultak.
A fában található szerves anyagokat váltották fel ásványi anyagok (főként szilikát, mint például a kvarc), megtartva az eredeti szöveti struktúrát.
Más leletektől eltérően, amelyek jellemzően összepréselődés és tömörítés útján jöttek létre, ennél a folyamatnál a megkövesedett fa egy háromdimenziós ábrázolása az eredeti szerves anyagnak.
A kövületté válás folyamata a föld alatt zajlik, amikor a fát az üledék maga alá temeti és a kezdetben a fa konzerválódik az oxigénhiány miatt, így az aerob bomlás nem indul el. Az ásványokat tartalmazó víz átfolyik az üledéken és ásványi lerakódások keletkeznek a növény sejtjeiben, ahol lignin és a cellulóz lebomlik, ott egy ásványi anyag kerül a helyére.
Egyes vélemények szerint általában a ez a folyamat kevesebb mint 100 év alatt végbemehet, mások 1000 év alattira becsülik a kövületté válást. A szerves anyagnak meg kell kövesedni még azelőtt, mielőtt teljesen elbomlik.

A különböző elemek, mint a mangán, vas és réz határozza meg  a megkövesedett fa végleges színét. A másik leggyakoribb anyag a kvarc  kristály, ami színtelen, de ha szennyeződések érik a folyamat során, a kristályok sárga, piros vagy más árnyalatot is kaphatnak.
Az alábbi listából könnyen kiolvashatjuk a szennyező elemeket és a kapcsolódó szín árnyalatait, amelyek a megkövült fa színeit létrehozzák:
 • szén- fekete
 • kobalt- zöld/kék
 • króm- zöld/kék
 • réz - zöld/kék
 • vas oxidok- piros, barna és sárga
 • mangán- rózsaszín/narancs
 • mangán oxid- feketés/sárga

A megkövesedett fa is megőrzi az eredeti szerkezetét és a szár minden részletét egészen a mikroszkopikus szintig. A struktúrák, mint a fa évgyűrűi és a különböző szövetek gyakran megfigyelhető jellemzői a megkövesedett fáknak.

Ezeket a törzseket erre szakosodott emberek gyakran felszeletelik, és felpolírozzák, de lehet találni természetesen természetes állapotban megtalált érdekes formájú és színű köveket is. Az áruk sokban függ attól, hogy milyen ásványi anyagokkal telítődött a fa.
Az átlátszó részen kvarc rakódott le, valószínűleg valamilyen repedés volt akkoriban a törzs ezen részén.

5 megjegyzés:

 1. Attila ez nagyon szép! Egészen különleges, nem is tudok rá jobb szót.

  VálaszTörlés
 2. Ez ritkaság :) de ami még exotikusabbá teszi ,hogy honnan van :)

  VálaszTörlés
 3. Igen,sajnálom, hogy nem hoztam többet, gyönyörűek voltak még ezen kívül

  VálaszTörlés
 4. nekemis van egy 5 kg mos meg kövesedet fa aki tudrola valamit elérhet emailon : kissrikardo@citromail.hu ....

  VálaszTörlés