2013. június 23., vasárnap

Shohin fagyal

Csak egy törzsdarabon volt, két vastag ággal, de mit is lehet ezzel kezdeni?

Csapjuk le, és csináljunk belőle shohin-t (Sok korábbi törzs végezte így nálam)

2011:

ekkor még a jelenlegi hátsó nézet volt az előnézet, és szépen kihajtott a visszavágás után:













2012:

kezdenek fejlődni az ágak, kiválasztottam az első ágrendszerhez a megfelelőket:














2013:
a shari kialakítás 2012 ben kezdődött, de nem vagyok elégedett az eredménnyel még, mert kevésbé természetes, ennek neki kell ugranom még, de egy óra és remélhetőleg szebb eredménnyel kész is lesz ez a rész:












A csúcsot jelenleg még hagyom, hogy az átmenet kónuszosabb legyen, de az új csúcs már megvan, mint jelenlegi egyik oldalág, csak még vasagságban kell fejlődnie, és a dugóhúzó jellegű csúcs eltünik majd.
Ehhez viszont ismét egy nagyobb tálba teszem át, hogy legyen megfelelő fejlődés, e jelenlgiben bőven tápozva sem megy olyan ütemben, ahogy szeretném.
Mindenesetre már látom a végét, hogy hová akarok eljutni, és ez a fa is irányba állt, már csak türelem kell hozzá, és az ágrendszer kidolgozása, de a ligustrumoknál ez azért semmilyen problémát nem jelent, jól bírja a gyakori metszést, és szívós növény.

6 megjegyzés:

  1. Na! Jó kis projekt! Bár ez egy shohinmaffiózótól el is várható.
    Amit írsz, hogy kis tálban nem húz olyan ütemben, azt én is tapasztalom! Hiába kapja a kraftos tápot, fejlődik, fejlődik, nem ugrik meg. Úgy tűnik kell neki a gyökérfejlődés. Viszont, ha berakod egy bödönbe és 3 év múlva komplett gyökérmetszést kap, akkor is azt is jól viseli. Ebben a Ligustrum erős. Most én is azon filózok a egy hasonló méretű Ligustrummal, hogy átrakom egy nagyobb nevelőbe. Bálintot kéne ideidézni, mert neki is vannak szép darabjai, kíváncsi lennék a tapasztalatára. Bááálint !!!
    Remélem meghallotta ...

    A shari nekem tetszik! Én már csak drótkefével emelném ki a fa textúráját.

    Üdv: Balázs

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok,

    Én óvatosan "engedném el" a fát. Úgy értem, ha nevelési célzattal nagyon meg van szalajtva, akkor nagyok lesznek az ízközök is és hamar bele fog vágni a drót az ágkba, aztán lehet előlről kezdeni a visszafejlesztést. Én inkább a minél gyakoribb metszést alkalmaznám Ligustrumon, shohinnál főleg. Már csak azért is, mert úgy hamar elágazik sok-sok felé.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a válaszokat, azt hiszem, hogy a jelenlegi ágstruktúrát még sem áldozom fel a csúcs vastagításáért, , mert nehezebb lenne ismét az ízközöket csökkenteni.
    Táppal fogok operálni ...

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Ha esetleg a gyakori metszés hatására megjelenik egy alsó "szívó" hajtás, akkor a meghagyott szívó ággal tudod gyorsítani a fa erősödését, a csúcsi ágrendszert viszont folyamatosan finomítani.
    Főleg, ahogy látom Te is alkalmazod a sebgyurmát, úgy gondolom ceruzányi ág levágása után is szépen begyógyul majd a seb.
    Sok sikert!

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés
  5. Alsó szívóárga már nincs szükségem, mert az nem azon a helyen vastagítja, ahol szeretném, az a kérdés, hogy a csúcs folyamatos visszametszése, vagy a nőni hagyás segíti jobban a csúcs vastagodásának sebességét.
    üdv és köszönöm

    Attila

    VálaszTörlés
  6. Én a helyedben folytatnám amit elkezdtél -szerintem céltudatosan-, és az oldalágak metszése mellett, a csúcsot hagynám kicsit "elszaladni", ez vastagítaná, és tavasszal a visszametszés után már lehetne belőle indítani - a megfelelő hajtás kiválasztása után- egy új csúcsi hajtást.
    Szépen kialakulna a fokozatos vékonyodás.

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés