2010. február 22., hétfő

Bonsai törzsvastagítási módszerek: 6. Élettelen törzsre ültetés - Tanuki

Ennek a módszernek a lényege, hogy élettelen törzsre rögzítjük az élő törzset.
Az élettelen törzs segítségével érjük el a vastagabb törzs látványát.
Előnye ennek a módszernek, hogy gyorsan és olcsón elérhető módszer, mert alapanyagként vékony törzsű fát választhatunk(esetleg többet) és szükségünk van egy vastagabb jellegzetesebb formával rendelkező ágra, fatörzsdarabra, amit majd törzsként használunk fel.
Parkokban, erdőkben, tengerparton találhatunk megfelelő formájú darabot, én tengerparton találtam a képeken szereplő darabokat:

Ezeket szeretném felhasználni vékony borókákkal vagy fenyővel, hogy a kellő hatást elérjem.
Tavasszal fogok feltenni képsorozatot a munkafázisokról, hogy hogyan is kell egy ilyen élettelen törzsre ültetést elvégezni.
Az élő és élettelen részek összeillesztésére gyakran használnak szöget. Ügyelni kell arra, hogy a két rész összeillesztése természetesen hasson. Általában az élettelen törzs kerül a szembe a szemlélővel, míg az élettelen rész mögötte helyezkedik el, és az oldalágak drótozásával részben eltakarják a törzset és a hátulról kilépő ágat, hogy ne látszódjon a nem tökéletes illeszkedés.
Fontos, hogy azzal mindenképp számoljunk, hogy az élő rész még növekedni, vastagodni fog, így tervezzük meg a helyét, elhelyezését az élettelen részen, részben.
Másik fontos megjegyzésem, hogy főként örökzöldeknél használatos módszer, szinte kivétel nélkül csak ilyen példákat lát az ember, kevésbé hihető a lombhullató fáknál, de mindenesetre ezt sem érdemes kizárni, miért is ne lehetne megpróbálni lombhullató fával is?

5 megjegyzés:

 1. Szia! Nagyon jó ! Gratula! Janó

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ezt a stílust én is ki akarom majd próbálni egy tiszafámon.
  Pár tanácsot tudnál adni?
  Az öntözés miatt az elhalt törzset kell valamivel kezelni?

  Soma

  VálaszTörlés
 3. Szia Iltirisz,

  mindenképp örökzöld fa(legjobb lenne azonos fa faj, azaz a te esetedben tiszafa)elhalt törzsét lenne érdemes használni, mert az abban lévő gyanta már nyújt egy alap konzerválást, és le kellene kenni jin folyadékkal, e kettő együtt nyújt megfelelő védelmet. a jin kezelését évente ismétel kell végezni, az esetlegesen megtelepedett mohát, stb-t eltávolítani.

  üdv
  Attila

  VálaszTörlés