2011. május 7., szombat

Taxus Tiszafa bonsai alakítása drótozása

 

I bought this taxus in 2010, because the nebari was quite thick and short, so nearly perfect for bonsai.
I just potted in a training pot, cut back the long shoots and roots and left grow and recover in that year.


Ich habe diese Eibe in 2010 gekauft, weil der Stamm sehr dick und kurz war, also fast perfektes Ausgangsmaterial für Bonsaigestaltung.
Ich habe nur in eine Schale gepflanzt, die lange Äste und Wurzeln zurückgeschnitten, und habe ich sie sich erholen lassen und wachsen lassen.


Ezt a tiszafát 2010-ben vásároltam, mert a törzse nagyon szlées és rövid volt, szinte tökéletes alapanyag bonsai készítésére.
Csak nevelőedénybe ültettem, megmetszettem a gyökerét és a hosszú ágakat visszavágtam és kiritkítottam, és hagytam regenerálódni és nőni.


2010.03- Taxus
2010.03 Taxus gyökerek


2010.03 beültetés után

2011.05 alakítás előtt, metszés után


2011: may be to early, but could not wait with this tree, I wanted to do the first stlying.
Some branches have fallen, because they were to thick on the top site of the trunk, and did not fit into the final image,  and after 3 hours wiring the result semm to be OK(at least for me)

2011: kann sein, dass ich zu früeh angefangen habe, aber ich wollte einfach die erste Gestaltung durchführen.
Ich habe einige Äste abgeschnitten, da die ganz oben ganz dick waren, und passten im Gesamtbild nicht ein, und nach 3 Stunden Draten sieht das Ergebnis so aus:


2011: Lehet, hogy túl korán, de nem tudtam várni, nekikeztdem az első alakításnak. Egy pár, a törzs felső részén lévő vastag ágat eltávolítottam, mert nagyon vastag volt, és nem illett bele a végső képpe, amit elképzeltem. Először egyet megtartottam, és hátra ledrótoztam, de mivel elég vastag volt, nem nézett ki természetesen, és végül eltávolítottam.
3 óra kitartó drótozás után ez az eredmény született:

Taxus bonsai első alakítás után, drótozva

Taxus bonsai: felülnézet

a végül eltávolított ág

Taxus bonsai: jobb oldal drótozás után

Taxus bonsai: hátoldal drótozás után

Taxus bonsai: bal oldal drótozás után

7 megjegyzés:

  1. csatlakozom Bolleszhoz, szép alakítás, gratulálok!

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés
  2. Köszi, srácok, jól esik, sok munka van benne.Még a jin-ek kidolgozása hátra van, az még legalább enyyi idő lesz, majd jönnek a képek, ha kész

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  3. Komoly! Jó lett!
    Csak egy elmélkedés és nem kritika. Pont a kiállításon beszélgettünk Papp Sanyival a friss alakítások gazdagon kígyózó drótozásokról, meg úgy általában az ilyen hajlításokról, amiket Te is csináltál itt. Először Burschl Józsinál láttam ilyeneket és már akkor szokatlan volt a látvány. De idén, Sanyiéknál a japán anyagokon is rengeteg ilyen tekergőző ág van, mert ugye nem oda nő az ág, ahova kéne. A fránya! Noelanders, Stemberger is hasonlóan alakít. Nekem valahogy nem áll rá a kezem, bár kezdem megszokni és én is használni. Az is teljesen igaz, hogy egy adott alapanyagból így lehet a legtöbbet kihozni, adott idő pillanatban. Én mindeddig levágtam az ágat ott, ahol kellett, várva, hogy oda hozza a hajtás, ahol szükség van rá. Ezzel éveket vesztek el. Ezért is kezdek megbarátkozni az ilyen Laokon szoborcsoport jellegű ághajlításokkal. Végül is az eredmény szép lesz és az a lényeg, meg, hogy ne dobjunk ki 5 évet az ablakon, ahogy eddig én tettem. Talán ezért nincs több kiállításra érett növényem? Elgondolkodtató...

    VálaszTörlés
  4. Igen, hasonló gondolatok keringenek bennem is, csak még nem foglamaztam meg.
    A tiszafáknál mindenképp jól alkalmazható a módszer, mert ezek az ágak jól hajlíthatóak, és jól lehet dolgozi velük, és nem utlsó sorban, ahogy te is írod, ezek már megvannak, csak hosszúak, és valahogy fel kell tudni használni, mert ezzel sok időt lehet nyerni.
    A másik áldásos hatása az ilyen drótozásnak a tiszafáknál, hogy a hajlítások eredményeképpen a rügyképződés drasztikusan megugrik, és nagyon sok rügy képződik. A harmadik előny, az ágvégeken meghagyott levelek dolgoznak, több energia marad, nem gyengítjük le annyira a fát, mintha minden ágat visszacsapnánk.
    Egyébként tényleg lenyűgözött ez, a másoknál látott módszer, hogy hosszú és semmitmondó ágakból kialakítható egy kezdeti sokkal rövidebb alap ágszerkezet, és a tiszafa a gyors növekedése miatt hamar feltölti levéllel és ágakkal ezeket az üres területeket.
    És végül: később még mindig vissza lehet metszeni egy belsőbb ágrendszerre, ha szükség van rá, hogy rövidebb, tömörebb ágszerkezetet készítsünk.
    Egyszerűen imádom a tiszafát, nagyon jó alap bonsai készítésre.

    Korábban egyébként én is levágtam mindent, és újraneveltem, de a tiszafánál ez az új módszer nagyon hatásos. Mondjuk lombhullatóknál szerintem ez nem működik jól, mert ott nem hatna természetesen egy ilyen ágstruktúra...

    VálaszTörlés
  5. Tiszafám nincs. Még ... De régóta érlelődik a gondolat, csak még nem valósult meg. De remélem nemsokára ellátogatok a közeli kertészet 60-70%-os részlegére, ahol egész szépeket láttam tavaly ősszel.
    Néha látok olyan alakításokat, amikor idősebb bonsaiokat strukturálnak át. Erre is ez vár pár év múlva? Amikor berakódnak az ágak rügyekkel és kihajtanak, akkor majd visszavágod a kígyókat?

    VálaszTörlés
  6. Meglátjuk, figyelem a fejlődést, és majd kialakul, hogy mit kell változtatni, most mindenképp békén hagyon regenerálódni

    VálaszTörlés