2011. június 21., kedd

szil bonsai: a helyes metszés eredménye

 2008.05.


 2010.12:



2011.06

3 megjegyzés:

  1. Hát ugye..., mallsai...
    Egyrészről nyilván ez egy szépen felépített, 3 éves történet és mint ilyen teljesen rendben is van. Szépen, konzekvensen van alakítva a fa, korrektül van dokumentálva.
    Másrészről előbb megkérdezném, hogy ez azon fák egyike, amit gyakorlás céljából, olcsón beszereztél?
    Mert ezekkel a növényekkel az a bajom, de tudom Neked is, hogy sosem lesz belőle jó bonsai. A síkban kanyargó törzs nem nevezhető éppen ideálisnak. Viszont kezdőknek nagyon jó anyag, mert nem igazán lehet megölni a fát (jó ez túlzás, de sokkal jobban bírja a gyűrődést, mint a Carmona, amit kézzel, lábbal próbál mindenki megtartani, de hiába). És ebből a szempontból egy nagyon hasznos bejegyzés ez, mert sok kérdésre képes választ ad. Remélem sokan nézik meg és tesznek fel további kérdéseket, mert ebből, ilyen fák alakításából lehet nagyon sokat tanulni.

    VálaszTörlés
  2. Igen,ez abból van, és igazad van, nem lesz soha különlegesen jó bonsai, de ezzel azt akarom megmutatni, hogy 3 év alatt újra fel lehet építeni egy szép tömör ágrendszert. Ezek a szilek jól bírják a gyűrődést, ezt például ősszel ültettem át egy sokkal lazább közegbe(agyag granulátum, és biolux), de túl hamar kiszáradt, és nem érezte jól magát a fa, ezért márciusban átültettem újra, és ettől függetlenül töretlen a fejlődés(szobában volt teleltetve). Egy szó mint száz, sok mindent ki lehet hozni ilyen alapanyagból is, és most nemrég az OBI-ban járva néztem ilyen kis szileket, de csapnivalóan rossz állapotban voltak, és az ágrendszer nulla, mindez kb 2500 HUF-ért

    VálaszTörlés
  3. Igen ez látszik, ezért is mondom, hogy nagyon hasznos bejegyzés. Ha ennyi pénzért lehet venni, javaslom mindenkinek, hogy vegyen párat és kísérletezzen nagyon bátran. Láttam olyan alakítást, hasonló növénnyel, amikor konkrétan levágták a fa tetejét az első kanyar felett és újra nevelték. Tényleg remélem, hogy sokan látják, mert nagyon jó útmutató és pozitív példa.

    VálaszTörlés