2012. szeptember 28., péntek

Tiszafa reloaded

Megjött az inspiráció és alakítottam a fán:
 a cél az volt, hogy a fenti unalmas szakaszt valahogy érdekesebbé tegyem, és a magasságot anélkül csökkentsem ,hogy  le kelljen vágni a fa csúcsát.

 A korábbi alakításokról itt talász bejegyzéseket:

jin alakítása

első alakítások





 A megoldás két részből tevődött össze: egyrészt változtattam a beültetési szögön, és jobbra döntöttem a fát, ezzel már csökkent a magasság valamennyivel, és a tejejét spirálisan meghajlítottam és egy feszítő dróttal lejjebb húzattam, így a két beavatkozás segítségével elértem, hogy a fa mérete 43 cm-ről 36 cm-re csökkent.
 Egyszerű trükkök ezek, csak az ember hajlamos elfelejteni, hogy milyen lehetőségei vannak technikalilag.
 Néha hónapokig nem tudok mit kezdeni a fával, hogy hogyan tovább ,és egyszer csak jön egy ihlet, és akkor egyszerűen triviálissá válik, hogy mit is kell csinálni.

Jövő éveben intenzív tápozással szépen be fognak sűrűsödni a lombpárnák az egyes szinteken, és lehetőség lesz újabb még differenciáltabb lombpárnák kialakítására.

Tervben van még a shari további finomítása és esetleges kiterjesztése is, folyt köv

8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Így első blikkre kicsit sandít nekem ez a beállítás. Az első képen is kicsit, mintha ki akarna dőlni ez a fa. A második képen meg már nagyon. Ha lenne a törzsben egy kis csavar, (visszaívelne balra) akkor jó lehetne, de az a törzs teljesen egyenes. Nincs meg az egyensúly számomra. De ez az én kritikám. Ha az én fám lenne maradnék a Chokkan-nál.

    üdv:
    Bollesz

    VálaszTörlés
  2. A dőlést én nem érzem problémának, da a balra visszaívelés tényleg hiányzik, jogos észrevétel, a másik probléma az alsó két ág szöge, most a képen nézve vacak, nem természetes, dolgozok rajta még egy kört, mert most már nekem is egyre kevésbé jön be, frissítek, amint megvan a változtatás, köszi a kritikát (chokkan nem fog maradni, az viszont biztos)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Ha a jobboldali képet nézem, és abból indulok ki, hogy az a fő nézete a fának, akkor nagyon hamar jutok arra a következtetésre, hogy a bal oldalon lévő legalsó - dróttal lehúzatott ágat, egy az egybe kivenném. Ha a fotó hitelesen adja vissza a fa látványát, akkor tuti megcselekedném, mert akkor hiteles lesz a "sztori", hogy hogyan lett ilyen a fa a "természetben". Egy laposabb literati tálban símán elcsúszna.... Maximum annyit korrigálnék még rajta, hogy picit visszavennék dőlésszögből.
    Üdv.:Bálint

    VálaszTörlés
  4. Bálintnál a pont! Nagyon kimegy a bal oldali ág és marad egy bázikus hiány a csúcs és közte, viszont kikapod, akkor egy maradék eda jin-nel és egy fínom sharival mozgalmasabb törzset lehetne rittyenteni.
    Balázs

    ui.: megyek veszek egy Tiszafát!

    VálaszTörlés
  5. Ebben teljesen igazatok van maffiózók!
    Túl sok a jobboldalon lévő ágak száma, míg baloldalt egy ág van, jobboldalt kettő, ráadásul a fa is jobbra dől.
    Az az alsó, jobboldali ág így tényleg nem kell oda.
    (Mennyi jobb lett a kommentemben)

    Bollesz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bollesz! Mi nem arra az ágra gondoltunk, hanem a bal oldalira ...

      Törlés
  6. Jaaa... :) kicsit söröztem délután.. :) Meg kutyultam jóféle pálinkát is. :) lehet kicsit megártott.
    Takarjátok le az ujjatokkal a jobboldali ágat, szerintem baromi jól néz ki úgy.. Úgy passzolna az irodalmi stílus a fára..

    VálaszTörlés
  7. Egyelőre nem távolítok el semmit, mert mindjárt itt a tél, de megpróbálok gondolkozni a javaslatokon , és készítek pár virtuális képet majd róla

    VálaszTörlés