2009. február 23., hétfő

Prunus triloba bonsai alakítása ...

Tavaly tavasszal vettem egy babarózsát (latin neve: prunus triloba), egy hipermarketben viszonylag jó áron, amelynek a törzse és az ágrendszere jó lehetőségeket kínált számomra egy jövőbeli bonsai kialakítására.

A kiindulási alapanyag a lenti képen látható 2008 március végén:




Szerencsére sok ággal rendelkezett, így könnyebb volt a jövőképnek megfelelő elsődleges ágrendszert kiválasztani belőle. Az első visszametszés helye szinte alig látszik(fenti képen baloldalon), csak egy kis elhalt törzsrészt kellett kivájni, hogy a kalluszosodás szebben menjen vége, és ne legyen nagyon kitüremkedő a seb.

A gyökerekhez nem nyúltam, hogy a fa kihajtásának erélyét ne rontsam le még plusz gyökérmetszéssel, ráadásul akkor a gyökerekben télre keményítő formájában elraktározott tápanyagok egy része is kárba veszne, és a kihajtás és gyengébb lenne, a sebgyógyulás pedig lassabban zajlana véleményem szerint.

Az első alakító metszés után így nézett ki:



Egy hónappal később április végén megjelentek az első virágok is a leveleket leelőzve nagy örömömre:



Májusban jól látszik az idei hajtások erőteljes növekedése már:


Mivel a megfásodott ágakat már nehéz drótozni, célszerű június júliusi időszakban az új fásuló hajtásokat megdrótozni, hogy egy természetes nem egyenes ágrendszert lehessen kialakítani. Az egyenes ágak a fiatalabb fákra jellemzőek inkább.

Mindenkinek ajánlom kipróbálásra ezt a fajtát, gyakorlásnak is kiváló, és viszonylag olcsón beszerezhető alapanyag.


2 megjegyzés:

  1. Szia, én most szereztem be egy prunus tribolat, mint viszonylag kezdő bonsaios. Van valami jó tanácsod a nevelésével kapcsolatba(metszés, tápoldatozás stb) vagy nem lehet elrontani?

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    mivel ezek oltott növények, hajlamos a felső rész elhalni, és az alapból kihajtani, ezért a felső részen nem szabad nagyon erősen visszametszeni, mert legyengül az oltott rész. Amúgy igénytelen növény, nem érzékeny nagyon másra tapasztalatom alapján
    üdv

    VálaszTörlés