2009. február 26., csütörtök

Taxus baccata alakítása ...

Már régóta megvan nekem ez a tiszafa, de igazán nem tudtam , hogy milyen irányba menjen a jövőben. Mostanra megérett bennem a jövőképe.
A rossz minőségű földje miatt majdnem sikerült elpusztítanom 2007 ben. Az átültetés sokat használt, nem egészen 2 hét alatt az összes rügy dinamikusan megindult, és a fa gyönyörűen kivirult. a Növekedési erélye láthatóan drasztikusan javult. A probléma a földdel volt, a gyökérrendszer sűrű volt, és szerencsére nem nagyon szenvedte meg a rossz földet.
Lásd első kép:

Első terven ez volt. Ezzel a tevvel az a gond, hogy a törzs vastagsága kevés ehhez a magassághoz, nem jó az összkép. A vékonyabb törzsnek is alacsonyabban kellen végződnie, a fa elég fiatalnak hat ezzel a habitussal:Ez már sokkal jobban tetszik végső formaként. Itt a törzs vastagsága jobban kifejezésre jut, kompaktabb, öregebb fa látszatát kelti. A vékonyabb törzs jin-né lenne alakítva:


A harmadik variációban megmaradna a jobboldali törzs is, de egy ágszintet hagynék:Akinek még van ötlete, hogy mit lehetne kihozni belőle, várom a jelentkezését.

Bollesz ötlete, ha jól értem ez lenne, igy magasabb fa érzetét kelti, és nem is rossz:

9 megjegyzés:

 1. Hello!
  Nekem a második jobban tetszik.
  Nincs annyira felkopaszítva az alja..
  De mindenképp legyen 3szög alakja.

  VálaszTörlés
 2. De, ha második képnél a jobboldali ágat még jobban visszametszed, hogy kb. fele akkora legyen, mint a másik. És hagysz rajta 3 szintet, az se lenne rossz..

  VálaszTörlés
 3. Nekem ez a legutolsó verzió tetszik.Egyébként milyen programmal rajzoltad át?Mert nagyon impozáns lett:)


  Üdv

  VálaszTörlés
 4. Szia,
  én GIMP -et használok (http://www.gimp.org/), nagyon profi erre a célra és nem utolsó sorban ingyenes, és sok kiegészítőt le lehet hozzá tölteni

  VálaszTörlés
 5. Az oldalt megtaláltam,de azt,hogy hol kell letölteni nem.

  VálaszTörlés
 6. Betettem az általad vázolt megoldást is, nagyon jó ötlet a jobb oldali ág méretének csökkentése, köszönöm

  VálaszTörlés
 7. Istvan talan probald meg a gimp-et iten
  http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html
  Udv...
  Laci

  VálaszTörlés