2009. március 1., vasárnap

Spórolós tippek: bonsai alapanyag beszerzés

Gyakran merül fel kérdésként, hogy hogyan is lehetne jó alapanyaghoz olcsón hozzájutni.
Természetesen a legolcsóbb megoldás, ha ingyen sikerül hozzájutnunk, pl nagymama kertjéből lehet kiásni jó alapanyagokat, de ha ez nem sikerül, még ott vannak a kertészetek, ahol gyakran sérült, legyengült fákat, bokrokat lehet találni, ami le van értékelve. Ezekből viszonylag olcsón jó kiindulási előanyaghoz lehet jutni. Gyakran egy átültetéssel és tápozással ezek a növények újra visszanyerik a erejüket, és utána kezdődhet a bonsai nevelés.
Amit célszerű a kiválasztásnál figyelembe venni:
Olyan növényt válaszunk, ami képes a régi törzsrészkről is kihajtani, pl tiszafa, som, juharok,
, mert itt van még esély újra felépíteni az ágrendszert.
ínem ajánlom a hamisciprust, mert ez a növény nem fog nagyon hajtást produkálni a régi törzsrészeken. Próbáljunk olyan növényt választani, aminek a törzse nem egyformán vastag, hanem fokozatosan vékonyul felfelé, de a rajta lévő ágrendszer formája csak másodlagos szempont legyen. Fontos a jó törzs, az ágrendszer kialakítására később lesz több módszer is.
Általános szabályként jól használható az az arány, hogy a fa törzsátmérőjének hatszorosa a fa magasságával egyenlő. Ez nem mindig teljesül, és el is lehet térni ettől és kiváló bonsai-t nevelni, ami ezt az arányt nem mutatja, de vegyük figyelembe a választásnál az arányokat.

1 megjegyzés: